Όλες οι πρόσφατες προκηρύξεις για διαγωνισμούς με τα απαιτούμενα προσόντα σε γνώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών αλλά και αγγλικά. (27/11/2009)

Οι ψηφιακές δεξιότητες το κλειδί στην Οικονομία της Γνώσης
Οι ψηφιακές δεξιότητες το κλειδί στην Οικονομία της Γνώσης

«Κτίζοντας μία ανταγωνιστική Ευρώπη η επένδυση στους ανθρώπους είναι ο θεμέλιος λίθος»

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Μαρτίου, στο Divani Caravel, στην Αθήνα το «1ο Ετήσιο Συνέδριο Ψηφιακών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση και στην Παιδεία»,  υπό την  αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου ο κ. Βύρων Νικολαΐδης, Μέλος Δ.Σ. του Ιδρύματος ECDL, μεταξύ άλλων, ήταν εισηγητής στην θεματική ενότητα «Οι απαιτήσεις της αγοράς εργασίας και η πιστοποίηση δεξιοτήτων Πληροφορικής».

 

 Με κεντρικό άξονα τις ψηφιακές δεξιότητες και τη θέση-κλειδί που κατέχουν στη νέα οικονομία της γνώσης, ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε στις προκλήσεις που δημιουργεί σήμερα η παγκοσμιοποιημένη αγορά. Επεσήμανε ότι «η νέα ανταγωνιστική οικονομία βασίζεται όλο και περισσότερο στη γνώση και τη διάχυσή της, θέτοντας ως πρώτη αναγκαιότητα για κάθε πολίτη την απόκτηση των βασικών δεξιοτήτων Πληροφορικής και την εξοικείωση με τις Τεχνολογίες Πληροφορίας & Επικοινωνίας ( ΤΠΕ)».

 

 Αυτό γίνεται εμφανές και μέσα από τους στρατηγικούς στόχους της ΕΕ, να διευκολύνει την επαγγελματική κινητικότητα και να διευρύνει την εκπαίδευση και κατάρτιση των πολιτών της, συνδέοντάς την παράλληλα με την Απασχόληση. Για την υλοποίηση αυτών των στόχων, ο κ. Νικολαΐδης επεσήμανε ότι «η ΕΕ αναπτύσσει πρωτοβουλίες για την καθιέρωση διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων πιστοποίησης γνώσεων, μέσω Ευρωπαϊκών Οργανισμών (CEDEFOP – Europass) και δράσεων (European Reference Framework of ICT jobs/ICT Curricula)». Σε αυτή την κατεύθυνση, αποστολή του Ιδρύματος ECDL που ιδρύθηκε το 1997 από τον CEPIS (Συμβούλιο Ενώσεων Επιστημόνων Πληροφορικής), είναι η εδραίωση ενός διεθνούς, έγκυρου μέτρου αξιολόγησης δεξιοτήτων χρήσης Η/Υ για την ισότιμη συμμετοχή όλων των πολιτών στην «Κοινωνία της Γνώσης».

 

 Συνεχίζοντας την παρουσίαση του, ο κ. Νικολαΐδης υπογράμμισε ότι το ECDL είναι το μοναδικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης που έχει αναγνωριστεί από τη μόνιμη επιτροπή της ΕΕ ESDIS (High Level Group on the Employment and Social Dimension of the Information Society). Σημειωτέον ότι η ESDIS πρότεινε τον Οκτώβριο του 2002 την καθιέρωση του ECDL ως πανευρωπαϊκό πρότυπο πιστοποίησης βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων χρήσης Η/Υ. Επιστέγασμα όλων αυτών αποτελεί η πρόσφατη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία υλοποιεί πιλοτικό πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης κατά ECDL για πεντακόσιους (500) υπαλλήλους της.

 

 Σχετικά με την ισότιμη πρόσβαση στη νέα ψηφιακή οικονομία από όλους τους πολίτες, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι αποτελεί δέσμευση του Ιδρύματος ECDL. Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνιστούν οι Ομάδες Εργασίας για το ECDL Physical Disabilities που έχουν ως στόχο τη διαμόρφωση ποικίλων μεθόδων για τη διευκόλυνση συμμετοχής στην εξεταστική διαδικασία συγκεκριμένων κατηγοριών ΑΜΕΑ. Επίσης, δεκάδες είναι τα παραδείγματα κοινωνικής συνεισφοράς του Ιδρύματος ECDL σε όλο τον κόσμο, όπως η ίδρυση εξεταστικών κέντρων ECDL στους καταυλισμούς προσφύγων «Mtabila» (Τανζανία) και «Ramallah» (Παλαιστίνη) και η παροχή δωρεάν εκπαίδευσης/πιστοποίησης σε ειδικές κοινωνικές ομάδες στην Κένυα, το πρόγραμμα πιστοποίησης 50.000 πολιτών στη Χιλή κ.ά. Ανάλογη είναι και η κοινωνική δράση του Προγράμματος στην Ελλάδα, όπως η κατάρτιση και πιστοποίηση των βασικών δεξιοτήτων χρήσης Η/Υ για ομάδες απεξάρτησης τοξικομανών και φυλακισμένων γυναικών, η πιστοποίηση ομάδων ΑΜΕΑ και η συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων για τη μείωση του ψηφιακού αναλφαβητισμού, μέσω του Προγράμματος equalskills.

 

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του, ο κ. Νικολαΐδης επεσήμανε την εναρμόνιση του ECDL με τα διεθνή πρότυπα και την παμψηφεί αποδοχή του από την Ακαδημαϊκή Κοινότητα. Το ECDL έχει διαπιστευτεί από το Βρετανικό και Ιρλανδικό “National Qualifications Framework”, προωθείται από την Ένωση Συστημάτων Πληροφορικής Πανεπιστημίων & Κολεγίων της Αγγλίας (τα οποία λειτουργούν και ως Εξεταστικά Κέντρα ECDL), έχει αναγνωριστεί από το Υπουργείο Παιδείας της Ιταλίας & την Ένωση Πρυτάνεων των Ιταλικών Πανεπιστημίων, ενώ στην Ελλάδα το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι Πιστοποιημένα Εξεταστικά Κέντρα ECDL.


Οι απαιτήσεις της αγοράς εργασίας και η πιστοποίηση δεξιοτήτων πληροφορικής
Η παρουσίαση του κ. Βύρωνα Νικολαΐδη, του Ιδρύματος ECDL, σχετκά με την ανάγκη πιστοποίησης βασικών δεξιοτήτων πληροφορικής και την σύνδεσή της με την αγορά εργασίας.

  

Αθήνα, 18 Μαρτίου 2005
HOME \ e-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ \ ECDL @ SIGMANET \ Οι ψηφιακές δεξιότητες το κλειδί στην Οικονομία της Γνώσης


active³ Portal 4.2 · © 2000 - 2005 IPS Ltd · Όροι χρήσης ·